Medicina muncii

IRISTAR MED – Cabinet medicina muncii va ofera servicii complete de medicina muncii si colaboreaza cu firme specializate in protectia muncii.

Medicina muncii se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratarea bolilor profesionale, adica bolile care survin ca urmare a exercitarii unei activitati profesionale, datorita expunerii la factori profesionali fizici (ex. surditatea indusa de zgomot), chimici (ex. astmul indus de inhalarea de vapori chimici), biologici (ex. infectiile cu hepatita B in mediul spitalicesc), organizationali (ex. tulburarile musculo-scheletale prin efort fizic de intensitate redusa, dar de o repetitivitate extrema) sau psihici (ex. sindrom post-traumatic in urma asistarii la un accident petrecut la locul de munca) si are ca obiect sanatatea individuala si colectiva in relatie cu munca si mediul de munca.


Protecţia muncii asigură securitatea angajatului, păstrarea sănătăţii şi a capacităţii de muncă a acestuia. Alaturi de protectia muncii, medicina muncii are ca scop identificarea pericolelor, prevenirea accidentelor si a bolilor de munca.


In Uniunea Europeana asigurarea supravegherii sanatatii lucratorilor este obligatia legala a oricarui angajator.


Atat medicina muncii, cat si protectia muncii, sunt necesare oricarei intreprinderi, indiferent de domeniul de activitate.


Medicina muncii are rolul de a evita ca activitatea profesionala sa aiba consecinte asupra sanatatii sau securitatii persoanei.


Medicul de medicina muncii nu are rolul de a interzice cuiva sa munceasca, ci acesta ajuta angajatorul sa isi orienteze profesioal fiecare angajat la un loc de munca convenabil aptitudinilor sale fiziologice si psihologice, pentru a se putea realiza adaptarea muncii la om si a fiecarui om la meseria sa.